Festivāls “Draudzība” 2018

Drukāt
Publicēšanas datums Autors administrācija

No 11. līdz 13. maijam Priekulē norisinājās starptautiskais skolu sadraudzības festivāls, kas notika jau 53. gadu. Katru gadu festivālā piedalās četru valstu delegācijas. No Igaunijas- Tirvas ģimnāzija, Lietuvas- Salantu ģimnāzija, Krievijas- Gdovas vidusskola un Latvijas- Priekules vidusskola. Šogad bija pienākusi mūsu kārta uzņemt ciemiņus un rīkot festivālu.


Sagatavošanās darbi festivālam norisinājās jau krietnu laiku pirms tā norises. Pienākumu sadale, savu darbiņu padarīšana, priekšnesumu un pasākumu sagatavošana bija ļoti svarīga, un aizņēma diezgan lielu laika posmu no jauniešu un skolotāju ikdienas. Tā 11. maijs bija pienācis nemanot. Ap plkst. 15:00 sagaidījām pirmo delegāciju, tā bija delegācija no Lietuvas. Tad, pēc kāda laika, ieradās arī Igaunijas delegācija, un ap plkst. 17:00 ieradās arī Krievijas delegācija, kas bija mērojuši vistālāko ceļu. Sagaidījām delegācijas ar plakātiem, baloniem, dažādiem braucamrīkiem un skaļām ovācijām. Pēc ierašanās katrai delegācijai ir jāuzvelk mastā savas valsts karogs. Šo valstu karogi visu šo dienu garumā plīvoja pie mūsu skolas. Delegācijas iekārtojās klasēs, iepazinās ar attiecīgās delegācijas šefu klasi un pašu skolu. Pēc tā atklājām festivālu. Tika pacelts festivāla karogs, un festivāls oficiāli tika atklāts. Viens no interesantākajiem koncertiem un pasākumiem festivāla laikā ir estrādes koncerts. Šis koncerts noteikti neatpalika no iepriekšējo gadu koncertiem. Katra delegācija bija sagatavojusi dziesmas un dejas, kas šobrīd ir aktuālas un aizraujošas. Varēja redzēt, ka katrs dalībnieks patiešām uzstājās ar lielu prieku un vēlēšanos. Šogad festivāla programmā ieviesām, ko jaunu- nakts trasīti. Kad jau bija satumsis, dalībnieki devās skolas parka teritorijā, kur tika biedēti. Jāsaka, ka tas tiešām bija jaunums, bet jauniešiem tas patika! Vakarā norisinājās diskotēka, ar to festivāla pirmā diena bija noslēgusies.
Festivāla otrā diena aizsākās ar rīta rosmi. Svarīgākie dienas notikumi bija suvenīru tirdziņš, sporta spēles, radošās darbnīcas un nacionālais koncerts. Suvenīru tirdziņā katras valsts dalībnieki pārdod attiecīgās valsts suvenīrus, bet tas notiek loterijas veidā. Tam sekoja sporta spēles. Sportiskākie jaunieši no katras delegācijas piedalījās sporta spēlēs un stafetēs, bija arī līdzjutēju komandas, kas atbalstīja sportistus. Pēc sporta spēlēm delegācijas devās uz Priekules mūzikas un mākslas skolu, kur norisinājās radošās darbnīcas, kā arī mūzikas skolas audzēkņi sniedza koncertu festivāla dalībniekiem. Tālāk sekoja sagatavošanās nacionālajam koncertam, ko varētu nosaukt par vēl vienu no svarīgākajiem pasākumiem visa festivāla laikā. Ap plkst. 17:30 sākās gājiens no Priekules vidusskolas līdz Priekules kultūras namam. Gājienā katra valsts sauc savas delegācijas saukļus un dzied savas valsts dziesmas. Nacionālais koncerts bija iespaidīgs! Jaunieši reprezentēja savas valstis caur dziesmām un dejām. Šajā koncertā visspilgtāk parādās katras delegācijas patriotiskums un mīlestība pret savu valsti. Pēc koncerta visi devās atpakaļ uz skolu. Tā noslēdzās otrā festivāla diena.
Trešajā festivāla dienā nogurums ir jau pamanāmāks. Bet, spītējot tam, delegācijas devās ekskursijā uz Liepāju, kur apskatīja pilsētas ievērojamākos objektus un, protams, jūru. Krievijas delegācijai apskatīt jūru ir ekskluzīva lieta. Viņiem jūras ikdienā nav tuvumā, tāpēc šī delegācija vienmēr ir bijusi laimīga un ieinteresēta apskatīt mums diezgan ierasto jūru. Kad delegācijas atgriezās Priekulē, norisinājās skolu prezentācijas. Katra delegācija parādīja video, kurā parāda savu skolu, tās ikdienu un pasākumus. Pēc prezentācijām kopīgi veidojām atmiņu grāmatu, kurā ievietojām spilgtākos festivāla mirkļus. Pavisam ātri bija pienācis festivāla noslēgums. Delegācijas tika apbalvotas par festivāla laikā padarīto. Tika teiktas noslēguma runas un nolaists festivāla karogs. Karogs tika nodots Tirvas ģimnāzijas delegācijai, jo jau 2019. gadā festivāls norisināsies Igaunijā. Vēl pēdējās tikšanās reizes gan skolēniem, gan skolotājiem un jau ap pusnakti delegācijas pulcējās pie saviem autobusiem, notika atvadas no jaunajiem un arī iepriekšējos gados iegūtajiem draugiem. Visas delegācijas veiksmīgi nonāca savās mājās.
Šīs trīs dienas tiešām paskrēja vēja spārniem. Priekules vidusskola saka paldies ikvienam jaunietim, ikvienam skolotājam, ikvienam, kas palīdzēja šim festivālam notikt! Lielu paldies sakāma arī Priekules novada pašvaldībai, Priekules kultūras namam, Priekules mūzikas un mākslas skolas pedagogiem un audzēkņiem, un Priekules daudzfunkcionālajai sporta hallei par atbalstu festivāla laikā. Kopā mēs veidojām šo festivālu, kas tika ierakstīts festivāla vēsturē. Foto galerija šeit.

Kristiāna Auzniece Priekules vidusskolas 12. klases skolniece

2012.
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker